Juoksukoululaisen tarina

Hannu juoksukoulu 2019

Satunnainen lenkkeily oli alkanut tuntua entistä mukavammalta liikuntamuodolta ja heräsi ajatus, miten tässä pääsisi kunnolla alkuun. Tammikuussa 2019 kaveri vinkkasi Tampereen Maratonklubin Juoksukoulusta, josta voisin olla kiinnostunut ja saada apua kehittymiseen. Päätin ilmoittautua juoksukouluun, ja varovaiseksi tavoitteekseni asetin maratonin juoksemisen vuoden 2019 aikana.

Ensimmäiseksi juoksutapahtumaksi maraton tuntui kuitenkin liian isolta suoritukselta, ja kun Maratonklubi järjesti yhteiskuljetuksen kevään 2019 HCR puolimaratonille, päätin lähteä mukaan testaamaan juoksukoulussa jo opittuja asioita ja saavutettuja tuloksia. Konkareiden seurassa ensimmäinen juoksutapahtuma meni hyvin, juoksin ensimmäisen puolimaratonin aikaan 1:42.

Kesän harjoittelu sujui tämän jälkeen mukavasti ja elokuussa edessä oli juoksukoulun päätapahtuma Tampere Maraton. Ensisijainen tavoite oli maaliin pääsy, alle 4h aikaan olisin tyytyväinen. Kun sitten juoksin ensimmäisen maratonini aikaan 3:32, olin enemmän kuin tyytyväinen. Olin tehnyt asioita oikein!

Juoksukoulun päätyttyä jatkoin juoksuharjoittelua juoksukoulusta saaduilla opeilla, kävin klubin yhteislenkeillä ja vk-treeneissä. Juoksuharjoittelu ja itsensä kehittäminen juoksijana alkoi kiinnostaa entistä enemmän.

Korona perui kevään 2020 juoksutapahtumia, joten toinen maratonini siirtyi vuoden 2020 syksyyn. Osallistuin Jyväskylässä Finlandia Marathonin yhteydessä joustavalle SAUL SM-maratonille.  Harjoittelu oli sujunut sen verran hyvin, että asetin itselleni kunnianhimoiseksi tavoitteeksi 3:05 alituksen kun uskoin kolmen tunnin rajan olevan vielä hieman liian kaukana. Heti maratonin alussa juoksu tuntui helpolta ja päätin lähteä tavoittelemaan kolmen tunnin alitusta. Maalissa olin ajassa 2:58 ja tunnelma oli aivan huikea.

Suosittelen juoksukoulua kaikille, jotka haluavat kehittyä omalla kuntotasollaan. Tieto kestävyysharjoittelusta ja itselle sopiva ohjelma auttaa tavoitteiden saavuttamisessa olipa kyseessä ensimmäisen maratonin maaliin pääsy tai aikaparannus aikaisempiin juoksuihin nähden.